vrijdag 3 januari 2020

Tongariro Crossing

De Tongariro Alpine Crossing staat bekend als één van de mooiste dagwandelingen ter wereld. Vanwege gezondheidsproblemen in 2019 was het lang onzeker of we deze nogal pittige wandeling konden doen. Maar de nodige training en betere levensstijl gaven uiteindelijk het vertrouwen dat we het erop konden wagen. Het weerbericht bepaalt uiteindelijk of de wandeling door kan gaan. We hadden geluk, het was mooi helder weer, maar er stond boven op de bergen wel een straffe wind.

10-178 Dutchy bus

We werden in de vroege ochtend van 3 januari 2020 door gastheer John, van Nederlandse komaf, met zijn gammele Dutchy's Bus naar het beginpunt van de wandeling gebracht. Hij heeft onderweg veel verteld, maar door de herrie van de oude bus was daar niet veel van te verstaan. 's Middags heeft hij ons weer opgepikt bij het eindpunt van de wandeling.

10-001 Tongariro Crossing10-008 Tongariro Crossing

Aan het begin van de wandeling staat een bordje dat aangeeft dat je 19,4 km voor de boeg hebt. Er staan ook een aantal borden om je te wijzen op waar je aan begint en met het advies om om te keren bij slecht weer of slechte conditie. Je gaat in totaal ruim 700 meter omhoog om vervolgens zo'n 1100 meter af te dalen.

10-006 Tongariro Crossing10-010 Tongariro Crossing

Aanvankelijk hing er nog veel bewolking rond de bergen, maar die verdween al heel snel als sneeuw voor de zon. De berg op deze foto's is Mount Ngauruhoe. Deze vulkaan is vaak actief en de hoogte is op dit moment bijna 2300 meter.

10-003 Tongariro Crossing10-014 Tongariro Crossing met Gé

In de eerste 4½ km is de wandeling nog eenvoudig. Je gaat heel geleidelijk omhoog met een kleine 100 m per kilometer. Het pad is hier goed en je kunt hier nog lekker opschieten.

10-016 Tongariro Crossing10-020 Tongariro Crossing

Na ruim 4 km zie je links een kleine waterval liggen kort daarna kom je bij een bord met daarnaast een tweedimensionale bordkartonnen ranger. Hierna begint de echte klim en dit is eigenlijk het laatste punt waar je nog kunt omkeren. Dit is het startpunt van de steile klim naar de Red Crater van de Tongariro vulkaan.

10-026 Tongariro Crossing

Kijk je bij het eerste wat steilere stuk achterom dan heb je uitzicht op de vallei waar je net doorheen gelopen bent.

10-031 Tongariro Crossing

Om je heen wordt steeds duidelijker dat je door een vulkanisch landschap loopt.

Mount Ngauruhoe

10-033 Tongariro Crossing10-043 Tongariro Crossing

Dit is één van de drie grote vulkanen in het Tongariro National Park. Het is één van de meest actieve vulkanen ter wereld maar maakt momenteel een rustige periode door, de laatste uitbarsting was in 1977. Na het eerste steile stuk loop je door een woestijnachtige omgeving tussen de vulkanen. Er valt hier veel meer regen dan in een echte woestijn, maar door de slechte bodem en de harde wind ziet het er allemaal dor en droog uit. 

10-052 Tongariro Crossing

In de Lord of the Rings films stond deze berg model voor Mount Doom.

10-036 Tongariro Crossing

Die korte broekjes van de dames voor ons begrepen we niet helemaal. De temperatuur was hier boven amper boven het vriespunt.

10-037 Tongariro Crossing10-050 Tongariro Crossing10-055 Tongariro Crossing

Hierboven Arjan bij het laatste stukje klimmen naar de rand van de Red Crater. Wat je niet ziet op de foto's is de stormachtige koude wind waardoor je uit moest kijken dat je niet omver geblazen werd.

Red Crater

10-076 Tongariro Crossing10-061 Tongariro Crossing

Deze krater is onderdeel van de Tongariro vulkaan hoewel hij bijna tegen de helling van Mount Ngauruhoe ligt. Het is het hoogste punt van de Tongariro Crossing en de weersomstandigheden bij deze krater bepalen of je de wandeling wel of niet mag doen. Vanwege de harde wind was het op onze dag op het randje, maar we mochten van start gaan. De laatste uitbarsting in deze krater was in 1926. In 2012 is de vulkaan nog uitgebarsten in een andere krater.

10-075 Tongariro Crossing

Hieronder het uitzicht net na het passeren van de Red Crater.

10-077 Tongariro Crossing

Daarna is het nog een klein stukje omhoog lopen met als beloning prachtig uitzicht op de explosiekrater met daarin het Blue Lake.

10-071 Tongariro Crossing10-082 Tongariro Crossing10-097 Tongariro Crossing10-115 Tongariro Crossing

Emerald Lakes

10-112 Tongariro Crossing10-128 Tongariro Crossing

Net na het hoogste punt van de wandeling kom je na een korte afdaling door het vulkaanzand bij de prachtig gekleurde Emerald Lakes. Drie kleine meren met groene en blauwe kleuren door de mineralen in het water. Vanwege de hoge zuurgraad is het niet aan te raden om een duik te nemen in de meren. 
Door het losse zand was de afdaling van dit stukje nogal pittig, Arjan noemde het zelfs doodeng. Zelf had ik meer moeite met de klim. 

10-124 Tongariro Crossing10-090 Tongariro Crossing

Bij de Emerald Lakes staat het bord dat aangeeft dat je er inmiddels 9 km op hebt zitten en nog 10,4 km te gaan hebt. Omdat de lastige klim- en afdaal-gedeeltes al achter de rug zijn kun je dat tweede deel van de tocht aanzienlijk sneller doen. 
Op de foto boven zie je hoe het pad verder loopt vanaf de Emerald Lakes naar het Blue Lake waarvan een klein stukje zichtbaar is.

10-131 Tongariro Crossing10-107 Tongariro Crossing10-139 Tongariro Crossing

Als je wandelend richting Blue Lake nog een keer omkijkt zie je de top van Mount Ngauruhoe met rechts daarvan de Red Crater van de Tongariro vulkaan en aan de rechterkant van die krater het hoogste stukje van het wandelpad. 
Links achter Mount Ngauruhoe zijn de besneeuwde toppen van Mount Ruapehu zichtbaar. Met een hoogte van bijna 2800 meter is dit de hoogste vulkaan in dit gebied en ook de hoogste berg op het Noordereiland. De laatste uitbarsting van deze vulkaan was vrij recent, in 2007.

10-137 Tongariro Crossing

Blue Lake

10-148 Tongariro Crossing

Omdat je bij Blue Lake wat meer uit de wind zat dan bij de Emerald Lakes hebben we deze plek uitgekozen voor onze meegebrachte lunch. Het was nog even zoeken geweest om een lunch bij elkaar te scharrelen omdat we de avond ervoor pas tegen sluitingstijd van de winkel in National Park aankwamen en die winkel bleek ook al grotendeels leeg te zijn. 
Blue Lake is één van de vele explosiekraters van de Tongariro vulkaan.

10-154 Tongariro Crossing

Na Blue Lake volgt een lange afdaling door begroeid gebied. Het werd daarbij steeds warmer en de wind werd geleidelijk minder sterk. Doordat je al flink wat kilometers stijgen en dalen achter de rug hebt ga je in dit net wat minder boeiende stuk de vermoeidheid voelen. Het meer dat hieronder op de achtergrond is te zien heet Lake Rotoaira. Het meer is in privé bezit en ligt tussen Lake Taupo en het Tongariro National Park.

10-163 Tongariro Crossing10-164 Tongariro Crossing

In dit vulkanische gebied zie bijna altijd wel ergens een rookpluimpje uit de bergen opstijgen.

10-172 Tongariro Crossing

De laatste kilometers liepen we door een dichtbegroeid bos. 

10-175 Tongariro Crossing

Bij het eindpunt staat een waarschuwing om de tocht niet in omgekeerde volgorde te doen. De wandeling is dan een stuk zwaarder omdat je veel meer moet klimmen.

10-177 Tongariro Crossing

We hebben in totaal 7½ uur over de wandeling gedaan. Bij het eindpunt werden we weer opgehaald met de bus. Erg moe maar voldaan gevoel. Bovendien een hele overwinning na alle medische toestanden van afgelopen jaar dat ik dit heb kunnen volbrengen.

Mount Ruapehu en Mount Ngauruhoe

10-182 Bergen vanuit National Park Mount Ruapehu

Boven Mount Ruapehu, een actieve vulkaan met drie toppen. Met 2797 meter is het de hoogste vulkaan van Nieuw-Zeeland. De foto is gemaakt vanuit het dorpje National Park. Deze vulkaan ligt veel dichter bij dit dorp dan de vulkanen in het gebied waar we eerder die dag hadden gewandeld. Dat neemt niet weg dat de top van de Ngauruhoe vanuit het dorp goed te zien was.

10-188 Bergen vanuit National Park Mount Ngauruhoe

Geen opmerkingen:

Een reactie posten