donderdag 2 januari 2020

Wai-O-Tapu Thermal Wonderland




Omdat vrijwel iedereen na de uitbarsting van de Lady Knox geiser naar Wai-O-Tapu Thermal Wonderland rijdt was het bij aankomst daar een drukte van belang. Je kunt hier drie wandelingen volgen. De kortste duurt ongeveer 3 kwartier, de langste ongeveer anderhalf uur.
Ook hier weer een hoop gepruttel en enkele kleurrijke bronnen.
In het eerste stuk van de route enkele waterstroompjes en hier en daar wat stoom.

9-049 Wai-O-Tapu9-044 Wai-O-Tapu

Bij Wai-O-Tapu ook veel fumarolen, openingen in de aardkorst waaruit hete gassen ontsnappen.

9-054  Wai-O-Tapu9-059  Wai-O-Tapu9-056  Wai-O-Tapu9-068 Wai-O-Tapu


Champagne Pool

9-119 Wai-O-Tapu9-182 Wai-O-Tapu

Foto’s in reisgidsen en op internet bij verhalen over Wai-O-Tapu laten meestal de Champagne Pool zien. Dit is één van de grootste warme bronnen ter wereld. Deze hete bron heeft een okerkleurige versteende rand. Door de grote hoeveelheden stoom die boven de bron hingen was er van de borrelende bron niet zo heel veel te zien. De rand was wel duidelijk herkenbaar. Doordat er vanuit de diepte voortdurend gasbellen opstijgen heeft de bron een beetje het effect van koolzuur in een glas champagne, vandaar de naam van de bron. Het water aan de oppervlakte van de Champagne Pool is ongeveer 74°C. 

9-109 Wai-O-Tapu9-107 Wai-O-Tapu

Artist's Palette

9-076 Wai-O-Tapu

Champagne Pool ligt aan de rand van het nog grotere Artist's Palette. Diverse mineralen zorgen voor prachtige kleuren. In de verte zie je door de stoomwolken het oranje van de Champagne Pool.

9-078 Wai-O-Tapu9-084 Wai-O-Tapu9-128 Wai-O-Tapu9-134 Wai-O-Tapu

Grijsrugbrilvogels

9-124 Grijsrugbrilvogels

De grijsrugbrilvogel komt sinds de negentiende eeuw voor in Nieuw-Zeeland. Het lijkt erop dat de mens hierbij geen rol heeft gespeeld. Men denkt dat deze van oorsprong Australische vogel tijdens een grote storm naar het oosten is geblazen. De Maori naam tauhou betekent 'nieuwe aankomst'.

Lake Ngakoro

9-141 Wai-O-Tapu

Op het verste punt van de route kom je bij het groene Lake Ngakoro.

9-143 Wai-O-Tapu

Via een piepklein watervalletje stroomt het water in Lake Ngakoro.

9-154 Wai-O-Tapu

Hieronder een in een onstabiele bodem gesitueerde zwavelhoudende bron die vanwege de vorm Oyster Pool heet.

9-159 Wai-O-Tapu

Australische steltkluten

9-174 Steltkluten

Tussen alle hete bronnen en andere waterpoelen zagen we een paar Australische steltkluten. Ze lijken op de gewone steltkluut en worden daarom ook wel als ondersoort daarvan beschouwd. Ze hebben wat meer zwart in de nek dan de gewone steltkluut.

9-184 Wai-O-Tapu


Devil's Bath

9-195 Wai-O-Tapu9-213 Wai-O-Tapu met Gé

Aan het eind van de wandeling door Wai-O-Tapu nog één van de hoogtepunten, het duivelsbad. Door de felle kleur van het bad zou je bijna denken dat het hier om een milieuramp gaat, maar het is puur natuur. In dit bad zit water uit de Champagne Pool vermengd met zwavel en ijzersulfaat en dit geeft samen deze kleur.

9-214 Wai-O-Tapu9-208 Wai-O-Tapu

Hieronder nog een laatste foto van het Wai-O-Tapu gebied. Het is erg mooi, maar op een gegeven moment wordt het wel veel van hetzelfde.

9-163 Wai-O-Tapu

Na afloop hebben we nog een paar tosti’s gegeten waar we lang op moesten wachten en enkele vogels gefotografeerd. Hieronder een erg licht uitgevallen huismus.

9-225 Vogel

Maorivliegenvanger

De maorivliegenvanger vogel is endemisch voor Nieuw-Zeeland en de witte borst verraad dat dit een exemplaar van het Noordereiland is. Op het Zuidereiland is de borst geel. Dit is een mannetje want de vrouwtjes zijn bruin.

9-224 Maorivliegenvanger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten