zaterdag 25 januari 2020

Cape Kidnappers

Bij Cape Kidnappers zit een grote jan-van-genten kolonie. We hadden eigenlijk een excursie geboekt met een tractor over het strand om de kolonie te bezoeken. Helaas werd die excursie geannuleerd vanwege instabiliteit van het pad van het strand naar de hoger zittende kolonie door hevige regenval. In plaats daarvan hebben we een alternatieve excursie geboekt bij een bedrijf dat de excursie met bussen over land uitvoert. Omdat de weg naar de kaap over privéterrein loopt is het geen optie om zelf naar de vogels te gaan. 

32-011 MaoriewaaierstaartMaoriwaaierstaart

Omdat we een beetje vroeg waren hebben we nog even rondgelopen in de buurt van de ingang van het bedrijf. Op een hek zat een mooie maoriwaaierstaart. Er zaten ook een aantal welkomzwaluwen.

32-015 ZwaluwenWelkomzwaluwen

Kort voor vertrek zagen we nog een zwartrugfluitvogel. Een beetje een vreemde naam voor een vogel die juist op zijn rug niet helemaal zwart is.

32-020 ZwartrugfluitvogelZwartrugfluitvoegel

Daarna konden we in de bus en reden we richting Cape Kidnappers. Onderweg zagen we een witwangreiger en werden we getrakteerd op een ongelooflijke hoop geouwehoer van de chauffeur/gids. Met een zwaar en nogal onverstaanbaar accent zat die man te zwammen vanaf het moment dat hij in de bus stapte totdat we weer terug waren. Nauwelijks geluisterd. Er zat een hoop onzin bij over een golfbaan en een boerderij. Ik had niet de indruk dat daar iemand op zat te wachten. We waren hier voor een vogelkolonie.

32-024 WitwangreigerWitwangreiger

Onderweg werd er één keer gestopt op een plek die erg mooi uitzicht over zee en de kustlijn gaf. 

32-031 Uitzichtpunt excursie cape kidnappersUitzicht landzijde32-030 Uitzichtpunt excursie cape kidnappers32-028 Uitzichtpunt excursie cape kidnappersUitzicht zeezijde

Cape Kidnappers heeft zijn naam te danken aan James Cook. Toen hij hier op 15 oktober 1769 met de HMS Endeavour voor anker ging probeerden een paar Maori in een bootje een bemanningslid, een 12 jarige jongen met de naam Taiata te ontvoeren. De ontvoering mislukte en twee van de drie ontvoerders kwamen om bij het incident. En de naam Cape Kidnappers was geboren.

Jan-van-genten kolonie

32-039 Kolonie Jan-van-Genten32-176 Kolonie Jan-van-Genten

Bij Cape Kidnappers zit een van de grootste jan-van-genten kolonies ter wereld. Duizenden vogels broeden op deze hoge kliffen. Net als bij de kolonie die we in het begin van de reis bij Muriwai zagen gaat het hier om de pacifische jan-van-gent. Die overigens veel lijkt op de jan-van-gent die in Europa voorkomt. Deze vogels uit Nieuw-Zeeland hebben wat meer zwarte veren rond de vleugels. De busjes stopten vlakbij de broedkolonie. Er was laag bij de grond een koord gespannen waar je achter moest blijven staan, maar je kon de vogels vanaf slechts enkele meters bewonderen.

32-117 Kolonie Jan-van-Genten32-147 Kolonie Jan-van-Genten


De kuikens komen rond de tweede helft van oktober uit het ei. Dat betekent dat de kuikens die we hier zagen al zo'n drie maanden oud waren. Omdat er tussen de oudste en jongste kuikens een paar weken verschil zit zie je ze in verschillende stadia in de kolonie. We zagen dat sommige kuikens nog gevoerd werden.

32-068 Kolonie Jan-van-Genten 32-118 Kolonie Jan-van-Genten

De nesten worden continu bijgewerkt. De vogel die we hier zien vliegen is een mannetje. De vrouwtjes verzamelen geen nestmateriaal.

32-124 Kolonie Jan-van-Genten

In de lucht boven de kolonie was het een drukte van belang. Het kost veel energie om de vraatzuchtige kuikens te voeden.

32-060 Kolonie Jan-van-Genten32-083 Kolonie Jan-van-Genten32-135 Kolonie Jan-van-Genten32-170 Kolonie Jan-van-Genten

Het was fantastisch om zo dicht bij deze mooie vogels te staan.

32-115 Kolonie Jan-van-Genten met Gé

Op de volgende foto lijkt het alsof de jan-van-gent van de rand af kukelt, maar dat was natuurlijk niet het geval.

32-149 Kolonie Jan-van-Genten32-146 Kolonie Jan-van-Genten32-137 Kolonie Jan-van-GentenEchte liefde
32-074 Kolonie Jan-van-Genten

Vanaf de zijkant van de kolonie had je uitzicht op een paar rotspunten in zee. Op het deel van die rotsen dat het dichtst bij ons was zat een tweede broedkolonie met jan-van-genten.

32-095 Kolonie Jan-van-Genten32-099 Kolonie Jan-van-Genten

In de verte lagen een paar kleine rotseilandjes in zee die ook weer waren gevuld met kleine kolonies jan-van-genten. Dat gedeelte wordt aangeduid met de naam Black Reef Colony. De excursie die we oorspronkelijk hadden geboekt zou daar een tussenstop hebben.

Tussen alle jan-van-genten zaten ook de nodige meeuwen op zoek naar een gemakkelijk te scoren hapje. Hier een jonge en een volwassen roodsnavelmeeuw. De poten en de snavel van de jonge meeuw moeten nog verkleuren tot het felle rood van de volwassen dieren.

32-079 Roodsnavelmeeuw jong32-065 Roodsnavelmeeuw

We hadden ook nog een kaartje gekocht van de kolonie, maar het is niet de grote kolonie die hier te zien is. Blijkbaar zat er beneden op het strand nog een kleinere groep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten