zaterdag 11 januari 2020

Banks Peninsula

Akaroa

18-004 Akaroa

Banks Peninsula bestaat uit de geërodeerde resten van een oude vulkaan. In het midden van dit schiereiland ligt het stadje Akaroa. Akaroa werd gesticht door een groep Fransen die er bij de Franse overheid op aandrongen om van het Zuidereiland een Franse kolonie te maken. Zo ver is het niet gekomen, maar Franse straatnamen herinneren nog aan de oorsprong van het stadje. Deze ochtend hebben we eerst een boottocht geboekt langs een aantal plekken rond het schiereiland. Daarna zijn we in de haven gaan ontbijten en hebben we vervolgens ons plekje op de boot opgezocht. 
In een boom bij het terras waar we zaten te ontbijten verscheen een bonte aalscholver. Terwijl de meeste aalscholvers grotendeels zwart zijn, heeft deze soort een helder witte voorkant. De bonte aalscholver komt voor in Australië en Nieuw-Zeeland.

18-006 Gevlekte aalscholver

Boottocht Akaroa Harbour

18-015 Banks Peninsula

Akaroa Harbour is een zeearm tussen Akaroa en de Stille Oceaan. Je kunt vanuit Akaroa boottochten door deze zeearm doen. Met een beetje geluk krijg je dan Hector dolfijnen en andere zeedieren te zien. Het ticket dat we eerder hadden gekocht moesten we in een winkeltje inruilen voor een instapkaart. Het zal wel een functie hebben, maar we vonden het nogal omslachtig.
De foto op de brochure laat een volgepakte boot zien, en zo was het helaas ook. Zeker op momenten waarop er dieren werden gespot was het dringen om een goede plek te bemachtigen. Op de foto hierboven het vertrek van de boot uit de haven van Akaroa.

18-020 Banks Peninsula18-024 Banks Peninsula

Vanuit de haven voeren we door de zeearm om uiteindelijk op open zee uit te komen. Het was ongeveer een half uur varen naar het uiteinde van de zeearm.

Hectordolfijnen


Belangrijkste doel van deze excursie is het spotten van de zeldzame Hectordolfijnen. De soort komt uitsluitend voor rond de kusten van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland en er zijn naar schatting nog ongeveer 7000 dolfijnen in leven. Ze worden intensief beschermd, maar ze raken toch nog regelmatig verstrikt in vissersnetten. 
Een lastig punt met zeezoogdieren is dat het heel bijzonder is om ze rond de boot te zien zwemmen, maar dat vrijwel alle foto's mislukken. Daarom links een kaartje waarop de Hectordolfijnen goed zijn te zien.

18-038 Hector dolfijn18-030 Hector dolfijn

Één van de dolfijnen sprong zelfs even uit het water. Het toeval wil dat die sprong deels op één van mijn foto's staat. Meestal zag je ze onder water langs de boot zwemmen. Helaas duurde de stop op de plek waar de dolfijnen zaten vrij kort. 

18-031 Hector dolfijn

Er zwom ook nog een pinguïn voor de boot, althans dat werd omgeroepen.

18-041 Banks Peninsula18-053 Banks Peninsula

In dit gebied zie je veel hoge kliffen, bogen en grotten langs de kustlijn.

18-062 Banks Peninsula18-087 Banks Peninsula18-072 Banks Peninsula18-075 Banks Peninsula

Zeeberen

18-101 Zeeberen18-100 Zeeberen

De boottocht bij Banks Peninsula leverde ook onze derde groep zeeberen van deze reis op. En het zou nog niet de laatste groep zijn. Hier zaten ze vrij ver van de boot op de rotsen. Er waren ook weer enkele jonge zeebeertjes te zien. Ze worden geboren tussen november en januari als het hier voorjaar is.

18-120 Zeeberen18-124 Zeeberen

Bonte en gevlekte aalscholvers

18-111 Bonte aalscholvers Bonte aalscholvers

In het water rond Banks Peninsula leven ook pinguïns. Een man die naast me stond op de boot dacht op de rotsen pinguïns te zien. Maar dat waren de zwart-wit gevlekte bonte aalscholvers. We hebben ook een heleboel wat lichter gekleurde gevlekte aalscholvers gezien. Vanwege de afstand waarop we ze waargenomen hebben zijn ze op de foto's niet heel goed te herkennen.

18-035a Gevlekte aalscholver18-128a Gevlekte aalscholver Gevlekte aalscholver

Na iets meer dan anderhalf uur stonden we alweer op de kade. Op een volgepakte boot waren we in hoog tempo langs de hoogtepunten van het gebied gevaren. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat bij dit bedrijf snel geld verdienen belangrijker was dan de natuurbeleving. 

Witwangreiger

18-142 Witwangreiger

De witwangreiger komt voornamelijk in Australië en Nieuw-Zeeland voor. Het is een vrij donkere reiger met alleen in het gezicht een paar witte plekken, vandaar de naam. Zoals veel reigersoorten past ook de witwangreiger zich makkelijk aan aan zijn omgeving. De kans is groot om deze reiger aan te treffen bij plekken met menselijke activiteit, zoals golfbanen, stranden en visvijvers. 

18-149 Ganzen

In de haven van Akaroa zat ook een groepje Canadese ganzen. Daarna terug naar het hotel voor een rustige middag. Een wasje draaien, lunchen en om half 7 eten bij Little Bistro. Dat hadden we een dag eerder al gereserveerd. Leuk restaurantje, helaas gevuld met nogal luidruchtig dronken plebs uit Akaroa.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten