Onze eerste volledige dag op het Zuidereiland hebben we in het Abel Tasman National Park doorgebracht. We zijn naar Kaiteriteri gereden en hebben ons daar bij een kantoortje gemeld voor een excursie die we vooraf al geboekt hadden. Eigenlijk was het niet echt een excursie, ze boden een shuttledienst per boot langs de kust aan waarbij je op diverse plekken in en uit kon stappen. Wij hadden gekozen voor de boot tot het meest noordelijke stuk langs de kust en hebben vervolgens op de terugweg een deel van de route te voet gedaan. Het was een aangename vrij zonnige zomerochtend in Kaiteriteri.
Split Apple Rock
Een paar maanden voor de start van de reis zat ik op internet een lijstje met bijzondere rotsformaties te bekijken. Bij één van de foto's stond dat het om een plek in Nieuw-Zeeland ging. Het was Split Apple Rock (Tokangawhā) aan de rand van het Abel Tasman National Park. Het is een granieten rots die door de inwerking van water op een zwakke plek in tweeën is gespleten. De rots ligt voor de kust van Kaiteriteri en onze watertaxi bleek langs de rots te varen.
Gevlekte aalscholver
De gevlekte aalscholver of pārekareka is endemisch voor Nieuw-Zeeland en komt zowel op het Noorder- als het Zuidereiland voor. Ze zitten alleen in kustgebieden. Deze aalscholvers zijn lichter van kleur dan de meeste andere aalscholversoorten. De foto's zijn vanaf de boot op behoorlijke afstand van de vogels gemaakt. De kwaliteit is dus matig.
De tocht met de boot ging langs kleine rotseilandjes en een aantal stranden. Bij sommige stranden werd een korte stop ingelast zodat er passagiers van boord konden om hun tocht daar verder voort te zetten.
We waren bij het vertrek op het zonnedek boven op de boot gaan zitten. De bewolking nam echter snel toe en we kregen zelfs een flinke regenbui.
Iedereen ging beneden in de overdekte ruimte zitten om aan de kou en nattigheid te ontkomen. Omdat dit waarschijnlijk de enige reis naar Nieuw-Zeeland is die wij zullen ondernemen, ben ik toch zo snel mogelijk weer naar buiten gegaan om van het natuurschoon te genieten.
Nieuw-Zeelandse zeebeer
Deze oorrobben komen voor langs de zuid- en westkust van Australië en langs de kust van Nieuw-Zeeland. Dit was de eerste kleine kolonie die we tijdens deze reis zagen. Er zouden er nog een aantal volgen. Net als bij de andere zeehonden zijn ook hier de mannetjes veel groter dan de vrouwtjes.
Hierboven weer een strandje waar enkele passagiers uitstapten. Daarna vervolgden we onze reis in noordelijke richting.
We kwamen langs een rots die leek op Split Apple Rock, maar dan zonder gespleten te zijn. Er zaten wel wat scheuren in, dus misschien is dit over duizenden jaren de nieuwe gespleten rots.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten