woensdag 15 januari 2020

Excursie Otago Peninsula 2 (geeloogpinguïn)

22-173 Otago Peninsula
22-223 Otago Peninsula 

Vanaf de zeeberen was het maar een klein eindje naar de volgende locatie. Rond het strand op de foto hierboven kun je, met een beetje geluk, de zeldzame Nieuw-Zeelandse zeeleeuw en de meest zeldzame pinguïnsoort ter wereld aantreffen. De excursie was zo gepland dat we hier pas aan het begin van de avond aankwamen. Dan is de kans om de dieren te zien het grootst. 

Geeloogpinguïn


Boven een ansichtkaartje met daarop de drie soorten pinguïns die broeden in Nieuw-Zeeland. Het meest talrijk is de dwergpinguïn, rechtsboven staat de fjorlandkuifpinguïn en het meest prominent op de foto staat de uiterst zeldzame geeloogpinguïn. Otago Peninsula is één van de plekken waar ze broeden.
Net als veel andere vogelsoorten hebben deze pinguïns te lijden onder de ingevoerde zoogdieren. Daarnaast hebben een bacterie die een ziekte veroorzaakt, de beroepsvisserij en mogelijk ook de klimaatverandering gezorgd voor een decimering van de aantallen. Zelfs in beschermde gebieden lukt het nauwelijks om de achteruitgang te stuiten. In de afgelopen 20 jaar zijn de aantallen met meer dan 75% afgenomen. Er zijn er nog maar een paar duizend over.

22-183 Geeloogpinguin22-197 Geeloogpinguin 22-198 Geeloogpinguin 

We liepen nog maar net op het pad naar het strand toen een geeloogpinguïn ons de weg versperde. De gids stopte meteen en gaf ons de tijd om het beest vanaf gepaste afstand op de foto te zetten. Daarna zijn we via een ander pad richting strand gelopen zodat de pinguïn rustig zijn weg kon vervolgen.

22-221 Geeloogpinguin 22-210 Geeloogpinguin

De pinguïn hieronder zat wat verder weg, helemaal aan de ander kant van het strand, in het gras. Naast de pinguïn loopt een Australische purperkoet. Die hebben we op het Zuidereiland regelmatig gezien. Dit was de tweede keer tijdens deze excursie.

22-263 Geeloogpinguin

Op een gegeven moment kwamen we in een uitkijkhut waarin je op een scherm de gebeurtenissen in een nest van de pinguïns kon volgen. Meestal leggen ze twee eieren in een nest dat een beetje verscholen in het struikgewas zit, zodat ze geen uitzicht op andere nesten hebben. Meestal broeden ze enkele jaren op dezelfde plek. Op deze plek was er één al vrij forse jonge pinguïn. De eieren komen meestal eind oktober of begin november uit. We waren er op 15 januari en het jong is dus waarschijnlijk ongeveer 2½ maand oud.
We hadden geluk, net toen wij er stonden besloten ouder en kind even een luchtje te gaan scheppen. We hoefden dus niet op het scherm te kijken, door de kijkgaten in de hut konden we de vogels zien rondscharrelen. Je zag daar ook de camera staan die op het nest was gericht.

22-281 Geeloogpinguin22-290 Geeloogpinguin22-312 Geeloogpinguin

Het was inmiddels vroeg in de avond en de zon was al flink gezakt. Op de kliffen rond het strand zag je de gouden gloed van de avondzon.

22-228 Otago Peninsula22-233 Otago Peninsula

Nieuw-Zeelandse zeeleeuw

22-254 Zeeleeuw22-298 Zeeleeuw

Dit is de meest bedreigde zeeleeuw ter wereld. Ze leven vooral op enkele subantarctische eilanden ongeveer 500 kilometer ten zuiden van Nieuw-Zeeland en er zijn een paar kleine populaties op het Zuidereiland, waaronder deze in Otago. Vooral op de subantarctische eilanden, de belangrijkste broedplaats voor deze dieren, lopen de aantallen dramatisch terug. Gebrek aan voedsel en enkele ziektes hebben vooral onder de pasgeborenen en de vrouwtjes een ware slachting aangericht. De kleine populaties op het Zuidereiland zijn van recente datum en lijken langzaam te groeien.


22-252 Zeeleeuw
22-237 Zeeleeuw22-302 Zeeleeuw

Tijdens ons bezoek aan het strand lagen er zes of zeven zeeleeuwen.

Er zaten niet alleen pinguïns, ook een aantal andere vogelsoorten zagen we hier rondscharrelen. Zoals deze Nieuw-Zeelandse scholeksters.

22-262 Nieuw-Zeelanse zwarte scholekster

En dit groepje badderende roodsnavelmeeuwen.

22-225 Roodsnavelmeeuwen

Australische steltkluut

22-244 Australische steltkluut22-246 Australische steltkluut

De Australische steltkluut lijkt op 'onze' steltkluut en is daar ook nauw aan verwant. Opvallendste verschil is de zwarte nek bij de Australische steltkluut. Bij de gewone steltkluut zien we alleen bij mannetjes zwarte accenten rond de kop. Bij de jonge steltkluten is de nek nog niet zwart en zijn de poten valer van kleur.

22-258 Australische steltkluut

Tegen het eind van de excursie begon het al een beetje te schemeren. Het was een zeer geslaagde excursie waarbij we veel tijd bij de dieren hebben doorgebracht. Rond half tien 's avonds werden we weer bij het hotel in het centrum van Dunedin afgeleverd.

22-273 Otago Peninsula22-294 Otago Peninsula

Geen opmerkingen:

Een reactie posten